in

Help, mijn zoontje is gevallen en zijn voortanden kwijt!

Het is alweer een paar jaar geleden; toen Alec 2 was is hij zo hard gevallen dat zijn voortanden getrokken moesten worden. Nu, bijna 5 jaar later, zijn zijn voortanden nog steeds niet terug en dat geeft toch wat wat zorgen. Graag vertel ik je hierover.

Er is iets ergs gebeurd, kom nu naar huis!

Ik zal het nooit meer vergeten; het was een woensdagmiddag, rond 6u. Mijn man was net thuis en ik moest nog even snel een boodschapje doen. Alec was toen net 2, Ryan was net twee maandjes oud. Ik ging dus even heel snel naar de supermarkt, echt heel snel. Toen ik bij de kassa stond kreeg ik opeens een berichtje van mijn man; ‘er is iets ergs met Alec gebeurd, je moet nu naar huis komen!’ Ik schrok mij natuurlijk rot, liet mijn boodschappen bij de kassa staan en rende naar de auto! Ondertussen belde ik naar huis, maar ik had heel slecht bereik, vandaar dat hij ook een berichtje had gestuurd.

Hard gevallen

In de auto (carkit) vertelde Leo overstuur dat Alec heel hard met zijn gezicht/ kaak op de tafel was gevallen en dat het heel erg bloedde. Hij had de HAP gebeld en we moesten gelijk langskomen. Alec was natuurlijk helemaal overstuur en wilde eerst door mij getroost worden. Leo zette ondertussen Ryan en alles wat we nodig hadden in de auto; en we konden gaan. Het bloedden was inmiddels gestopt, maar hij zat natuurlijk helemaal onder. Bij de HAP hebben ze wat dingen gecontroleerd, waarna ze ons direct naar de tandarts doorstuurden. Zijn twee voortanden stonden helemaal scheef en er zat misschien een scheur in zijn kaak…

Kindertandarts

Om een lang verhaal kort te maken; zijn twee voortanden zaten zo los dat het gevaarlijk was en ze moesten getrokken worden. Dat werd niet direct besloten; we zijn zeker 3x bij de kindertandarts geweest voordat het besloten werd. Zijn kaak bleek gelukkig niet gescheurd te zijn.
Mijn schoonzusje werkte bij die kindertandarts en dat vond ik wel fijn, want ik vond het allemaal maar moeilijk. Alec heeft een paar dagen goed last van zijn mond gehad en hij mocht ook gelijk geen speen meer in. Dat was dus écht cold turkey afkicken!
Uiteindelijk werden zijn tanden dus getrokken; oh, dat zal ik nooit vergeten. Alec was zo boos en ik moest hem echt heel stevig vast houden, wat een kracht hebben die kleintjes dan al. Mijn hart brak, zo zielig! Maar het moest…

Zonder voortanden

In het begin heeft hij nergens last van gehad, dat zijn voortanden eruit waren. Hij had zelf niet echt door dat hij geen voortanden had en ook geen nachtmerries van de tandarts. Daar had ik meer last van 😉 Hij is gelukkig ook nooit bang voor de tandarts geweest, nu nog niet. Mensen hebben vaak niet door dat hij zijn voortanden niet heeft en toen hij een jaar of 3 was kreeg hij soms de vraag ‘wow, ben jij al aan het wisselen?!’ Dan zag je hem kijken van ‘wat bedoel je’ haha en nee, hij was nog niet aan het wisselen! Zie de foto’s; vooral als hij breed lacht dat zie je een groot gat haha 🙂

Wisselen

Toen hij naar de kleuterschool ging kwam hij er pas voor het eerst echt achter dat hij geen voortanden had. Veel kinderen vroegen of hij al aan het wisselen was, vol bewondering natuurlijk haha. Toen zag je hem ineens beseffen ‘Oh, daar horen er nog twee te zitten!’ Hij was vrij laat met wisselen van zijn tanden; zijn eerste tandje ging er pas uit toen hij al ruim 6,5 jaar was. Wat was hij blij hihi, want voor die andere tanden had hij geen geld van de tandenfee gekregen 😉

Logopedie

Op het eerste gezicht heeft hij er dus geen last van, dat hij zijn voortanden niet heeft. Maar sinds zijn 5e jaar zijn we toch achter een probleem gekomen; zijn mondmotoriek is niet goed! Zijn tong is veel te slap; die komt steeds tussen het ‘gat’ door. Heel vervelend! Hoe ouder je wordt, des te raarder dit er uit ziet. Maar hij slist er ook door; zonde. Wat mij het meest verontrust is dat de tandarts zei dat zijn kaak er ook last van heeft en te smal word. Geen idee dat het zoveel impact zou hebben!

Sinds hij 5 is heeft hij dus logopedie. Soms met een korte break, zoals nu, hij moet weer terugkomen als zijn ondertanden weer terug zijn. Hij vind logopedie niet leuk, of in ieder geval het oefenen niet. Logisch, is ook saai! Maar zoooo belangrijk! Hij zit ook altijd met zijn mond open en vooral als hij ouder is, dan is dit niet zo’n snugger gezicht…

Maar wanneer komen ze terug?!

Inmiddels zijn we dus bijna 5 jaar verder en zijn ondertanden eruit (de nieuwe zijn nog niet terug); het is dus ook wel tijd voor zijn boven tanden om terug te komen, vind je niet? Sowieso is het wel weer fijn om een compleet gebit te hebben (al is het nog steeds een knap jochie tuurlijk hihi), maar voor zijn mondmotoriek is het dus gewoon makkelijker als zijn voortanden weer komen! Dus wanneer komen die voortanden weer terug?!

Ons is verteld dat het nu langer duurt voordat zijn tanden terugkomen, omdat zijn tandvlees helemaal dichtgegroeid is, al 5 jaar natuurlijk. Als hij een jaar of 9 is en er is nog niets, dan moeten we ons zorgen maken. Dat is dus nog twee jaar; best lang. Ik probeer mij er maar geen zorgen over te maken; maar zou het toch wel heel fijn vinden als die tanden doorkomen!

Ik ben benieuwd; zijn er meer ouders die hier ervaringen mee hebben? Hier ben ik erg benieuwd naar!

Psst…. mei 2017; nieuwe update!

Image Credits: Supermoms.

Martine
Vrouw van, moeder van, maar vooral mijzelf! In mijn blogs vertel ik graag over mijn persoonlijke ervaringen als een van de supermoms. Ik ben ook oprichter van eenkadovoor.nl, er zullen dan ook regelmatig cadeautips voorbij komen 🙂
Martine

Latest posts by Martine (see all)

What do you think?

1k Points
Upvote Downvote

Written by Martine

Vrouw van, moeder van, maar vooral mijzelf! In mijn blogs vertel ik graag over mijn persoonlijke ervaringen als een van de supermoms.
Ik ben ook oprichter van eenkadovoor.nl, er zullen dan ook regelmatig cadeautips voorbij komen :)

8 Comments

 1. Mijn dochter had net 2 tandjes (ze was 7 maanden) toen er eentje bleef haken in de sluiting van de kinderstoel. Ook deze werd getrokken. Ze is nu 5 jaar met nog altijd een gat. Volgens de tandarts zal dit tandje wat later komen dan de andere grotemensentanden, rond 7 jaar ongeveer… Even afwachten dus… Aangezien het een ondertandje is heeft ze er nu weinig last van. Met leren eten was het wel lastig.

  • Ach, met 7 maanden, dat is helemaal jong! Gelukkig maar dat ze er weinig last van heeft verder en hopelijk is het tandje er idd weer als ze zo’n 7 is!

 2. O jee, nee geen ervaring gelukkig. Alleen een kies is hier getrokken bij A, 8 jaar. Omdat er een ontsteking zat. De tandarts zei dat de “grote mensenkies” nu wel eerder zou komen en dat was ook zo. Dus een hele andere situatie. Maar kan me goed voorstellen dat jij je wel zorgen maakt.

  • Oh, een kies trekken als je 8 bent; dan maak je dat wel echt bewust mee als kind! Gelukkig maar dat die “grote mensenkies” snel kwam; anders heb je daar later weer zo’n last van volgens mij!

 3. Hoi Martine,

  Sommige kinderen wisselen laat. Dat je zoontje nog geen nieuwe voortanden heeft is misschien helemaal niet raar. Maar om zeker te weten of er wel tanden in zijn kaakje zitten, kan de tandarts kijken via foto’s.
  Mijn jongste dochter was op haar tweede al vier kiezen kwijt. Daar zat geen glazuur op en de gaatjes vlogen erin. De tandarts van toen heeft bij haar toen ze dus twee was, een gaatje gevuld en toen was het klaar….zij is daarna heel erg bang geworden. Bij de universiteit tandheelkunde hebben ze nog geprobeerd om haar van de angst af te helpen maar deze ging sluiten. Toen is er besloten om onder narcose de 4 kiesjes eruit te halen. Bij de tandarts die wij daarna kregen werd er gelijk besloten om een beugeltje aan de binnenkant van haar kaak te plaatsen. Dit om te zorgen dat er ruimte bleef voor de kiezen die jaren daarna gekomen zijn.
  Nu is ze inmiddels zelf moeder en haar tanden en kiezen staan keurig, zonder dat ze nog een andere beugel heeft gehad.
  Ik hoop ik je met dit verhaal een klein beetje heb geholpen. Maar een bezoekje aan de tandarts om te kijken of er wel tanden in zijn kaakje zitten zou ik zeer zeker doen.
  Sterkte groetjes Tiny

  • Oh wat sneu dat je dochter toen zo bang was! Ik wist niet dat die mogelijkheden er waren, toch nog maar eens extra informeren. Ook of die tanden er wel zitten; dat is een goeie. Bedankt!!

 4. Hey Martine, ik vond het wisselen bij mijn dochter al lang duren! Het leek ook telkens op een moment te gebeuren dat het niet uitkwam, zoals vlak voor een schoolfoto de voortand wisselen 🙂
  Is het niet mogelijk dat de tandarts de voortanden van Alec enigszins helpt met doorkomen door het tandvlees wat dichtgegroeid is weer wat los te maken? Als het zolang de tijd heeft gehad om dicht te groeien is het misschien lastig voor de tand er doorheen te komen.
  Mijn dochter had verder geen problemen met het wisselen zelf, voor de schoolfoto had ik een oplossing gevonden: tijdelijketand.nl en het werkte ook nog voor de voortand! Maar een paar minuten gebruikt, toch met een ‘compleet’ gebit op de foto 🙂
  Hoop dat de tanden van Alec probleemloos doorkomen, sterkte!

Als papa gaat vliegen

Het belangrijkste cadeau als papa op reis gaat

De Riviera Maison tag